Compromesos amb tu
Ciutadania

La sostenibilitat energètica

Compartir aquesta entrada

Lucía Salas, Directora Departament AAFF de Factorenergia

La sostenibilitat energètica és un dels pilars clau en la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient. En aquest context, la seva aplicació a les comunitats de propietaris representa una oportunitat real i concreta per contribuir a la transició energètica cap a models més nets, eficients i sostenibles, donada la seva estructura col·lectiva i el seu potencial de consum col·lectiu.

L’autoconsum fotovoltaic compartit

Una de les principals estratègies per arribar a un futur més sostenible és el foment de l’autoconsum fotovoltaic compartit. Gràcies als avenços en la regulació i tecnologia, avui és possible que una comunitat de propietaris instal·li plaques solars a la teulada de l’edifici i comparteixi l’energia produïda entre els diferents habitatges. Aquesta energia, neta i renovable, redueix la dependència de fonts fòssils i permet un estalvi econòmic en la factura de la llum.

A més de l’estalvi, l’autoconsum compartit aporta un avantatge clau: la independència i la seguretat energètica. Al generar la seva pròpia energia, les comunitats augmenten la seva autonomia davant les fluctuacions de preu del mercat energètic. Aquesta independència proporciona una major estabilitat i previsió en l’accés a l’energia, protegint els veïns de pujades inesperades en el cost de l’electricitat, una cosa cada vegada més freqüent en el context energètic actual.

El sistema Blockchain

Com a complement a tots els avantatges de l’autoconsum, entra en joc la digitalització del consum energètic. Actualment les comunitats de propietaris, amb sistemes de mesurament intel·ligents, permeten monitoritzar el consum i l’ús de l’energia de cadascun dels participants i així detectar ineficiències o hàbits que puguin corregir-se. Un dels sistemes més innovadors que permeten un control total de la producció solar en instal·lacions col·lectives, és el sistema Blockchain, que permet una anàlisi de la producció, els excedents i el consum de cadascun dels participants.

Més enllà de l’impacte ambiental i l’estalvi econòmic, aquest tipus de transformacions reforcen el valor de l’immoble, el modernitzen i el preparen per a un futur on l’eficiència energètica serà cada cop més exigida per la normativa i valorada tant per propietaris com per llogaters.

En definitiva, les comunitats de propietaris no només poden ser beneficiàries de la transició energètica, sinó també agents actius de canvi. A través de mesures concretes —com l’autoconsum solar, la rehabilitació, la digitalització o la participació col·lectiva—, poden contribuir de forma directa a un sistema energètic més sostenible, just i robust.

Si vols estar informat sobre el mon de l'Administració de Finques, et pots subscriure per rebre aquestes noticies

Aquí cal posar el formulari de newsletter

Més actualitat

El sector es mou i nosaltres t’ho expliquem
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Espais destacats

Lorem ipsum dolor sit amet

RSC

Lorem ipsum dolor sit amet

Borsa de treball

Busques feina?

Revista Consell

Consulta-la!
Desplaça cap amunt