Comunicació
Actualitat

Accessibilitat a les Comunitats de Propietaris: reforma de la Llei de Dependència i Discapacitat

Compartir aquesta entrada

Cristina Pallàs, Directora de la Fundació Mutua de Propietarios

L’accessibilitat en els edificis residencials s’ha convertit en una qüestió prioritària davant l’envelliment progressiu de la població i l’avanç cap a una societat més inclusiva.

Accessibilitat Obligatòria: Nous Reptes per a les Comunitats de Propietaris

Aquest canvi de paradigma impacta no només en una millora de la qualitat de vida de les persones amb mobilitat reduïda, sinó també en un compromís legal i ètic que les comunitats de propietaris han d’assumir, especialment amb la imminent reforma de la Llei de Dependència i Discapacitat.

Des del punt de vista dels Administradors de Finques, aquest nou escenari implica un paper més actiu en la gestió i adequació dels entorns comuns. L’accessibilitat deixa de ser una opció desitjable per convertir-se en un dret exigible. La reforma legal reforça aquest dret, simplifica el reconeixement de la discapacitat i amplia els mecanismes per fer valer aquest dret en l’àmbit de l’habitatge.

Un dels canvis més rellevants serà l’obligació de realitzar les obres necessàries per garantir l’accessibilitat a les zones comunes de l’edifici, des de portals, rampes i ascensors fins a senyalització i control d’accessos. La llei obligarà la comunitat a atendre sol·licituds de les persones residents amb discapacitat o majors de 70 anys que demanin adaptacions necessàries, sempre que l’import repercutit anualment del cost de les obres, un cop descomptades les subvencions o ajudes, no excedeixi de dotze mensualitats ordinàries de despeses comunes.

Per als Administradors de Finques, això comporta gestionar sol·licituds amb més agilitat, assessorar les comunitats sobre les noves exigències normatives, tramitar ajudes i subvencions disponibles (com el Programa d’Ajudes Sense Barreres de la Fundació Mútua de Propietaris) i facilitar la comunicació entre veïns i tècnics.

A Catalunya, on ja existeix una legislació avançada en matèria d’accessibilitat (Llei 13/2014 i el decret 209/2023 que aprova el Codi d’Accessibilitat de Catalunya), la reforma estatal no substitueix el marc autonòmic, sinó que el reforça i harmonitza els drets de les persones amb mobilitat reduïda o discapacitat. A més, podria suposar un increment de les ajudes de les diferents administracions per a l’adaptació d’edificis, la qual cosa representaria una oportunitat per a les comunitats que han d’abordar aquestes reformes.

Administradors de Finques: Figures Clau en aquest Procés

Com a figures clau, els Administradors de Finques estan cridats a liderar aquest procés de transformació. Informar, sensibilitzar i acompanyar les comunitats en l’eliminació de barreres arquitectòniques serà fonamental per complir amb la legalitat, però també per construir entorns on totes les persones puguin viure amb autonomia i dignitat.

En definitiva, l’aprovació de la nova llei marcarà un abans i un després en la gestió de l’accessibilitat. El compromís dels administradors serà essencial per aconseguir comunitats més inclusives, segures i adaptades al futur.

Si vols estar informat sobre el mon de l'Administració de Finques, et pots subscriure per rebre aquestes noticies

Aquí cal posar el formulari de newsletter

Més actualitat

El sector es mou i nosaltres t’ho expliquem
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Espais destacats

Lorem ipsum dolor sit amet

RSC

Lorem ipsum dolor sit amet

Borsa de treball

Busques feina?

Revista Consell

Consulta-la!
Desplaça cap amunt