Centre de Mediació

Què és la mediació?
S’entén per mediació el procés de resolució de conflictes que afavoreix la gestió col·laborativa d’aquest, en el que les parts de manera voluntària, i en un marc confidencial, intenten arribar a un acord amb la intervenció d’una tercera persona, neutral i imparcial, amb formació específica, la persona mediadora.
El Centre de Mediació Immobiliària de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya (CEMCAF) és un centre creat per impulsar la mediació en el sector immobiliari a Catalunya. La seva missió és ajudar a resoldre conflictes entre Administradors de Finques, propietaris i inquilins de manera pacífica.
- Fomentar i facilitar l'ús de la mediació per solucionar disputes.
- Oferir suport i recursos a la ciutadania i als professionals del sector.
- Gestionar un registre de mediadors formats.
Exemples
Conflictes de Veïnatge
Disputes en Comunitats de Propietaris
Contractes de Lloguer
Usos d'Espais Comuns
Problemes amb Proveïdors de Serveis
Desacords sobre Divisió de Béns Immobiliaris
Desavinences derivades de la intermediació d'Immobles
Normativa aplicable
Normativa catalana
-
DOGC núm. 8193,
de 4.8.2020Llei 9/2020, del 31 de juliol, de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família, i de la Llei 15/2009, de mediació en l'àmbit del dret privat.
-
DOGC núm. 7401,
de 29 de junyLlei 10/2017, del 27 de juny, de les voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del Codi civil de Catalunya (DA 1a).
-
DOGC núm. 5432,
de 30 de juliolLlei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l'àmbit del dret privat.
-
DOGC núm. 6240,
de 25 d'octubreDecret 135/2012, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l'àmbit del dret privat.
Normativa estatal
-
BOE núm. 162,
de 7 de juliol.
Correcció d'errades al BOE núm. 178, de 26 de juliol. Versió consolidadaLlei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en assumptes civils i mercantils.
-
BOE núm. 310,
de 27 de desembreReial decret 980/2013, de 13 de desembre, pel qual es despleguen determinats aspectes de la Llei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en afers civils i mercantils.
-
BOE núm. 113,
de 9 de maigOrdre JUS/746/2014, de 7 de maig, per la qual es despleguen els articles 14 i 21 del Reial decret 980/2013, de 13 de desembre, i es crea el fitxer de mediadors i institucions de mediació.
-
BOE núm. 3,
de 3 de generLlei Orgànica 1/2025 de mesures en matèria d'eficiència del Servei Públic de Justícia.
Normativa europea
-
Directiva 2008/52/CE
Directiva 2008/52/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de maig, sobre certs aspectes de la mediació en assumptes civils i mercantils. Reglament (UE) núm. 524/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de maig de 2013, sobre resolució de litigis en línia en matèria de consum i pel qual es modifiquen el Reglament (CE) núm. 2006/2004 i la Directiva 2009/22/CE.
-
Directiva 2013/11/UE
Directiva 2013/11/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de maig de 2013, relativa a la resolució alternativa de litigis en matèria de consum i per la qual es modifiquen el Reglament (CE) núm. 2006/2004 i la Directiva 2009/22/CE (Directiva sobre resolució alternativa de litigis en matèria de consum)
Preguntes freqüents
Al CEMCAF treballem qualsevol tipus de disputa que estigui relacionada amb el que es coneix com a mediació immobiliària. Des de conflictes relacionats amb el bon veïnatge, sorolls, immissions de tot tipus, ús dels espais comuns, a disputes relacionades amb els contractes de lloguer, a disputes amb proveïdors de serveis, deutes, etc.
Si tens dubtes, posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorem.
S’entén per Mediació com aquella via de resolució de conflictes on dues o més parts intenten voluntàriament, en un marc confidencial, arribar a un acord amb la intervenció d’una tercera persona, neutral i imparcial, amb formació i habilitats per a la resolució de conflictes (el Mediador o Mediadora).
S’entén per Conciliació aquell mecanisme de resolució de conflictes a través del qual dues o més persones gestionen per si mateixes la solució de les seves diferències, amb l’ajuda d’un tercer neutral i qualificat anomenat conciliador, el qual pot proposar fórmules d’acords.
Alguns dels beneficis de recórrer a aquests processos són:
- Els protagonistes són les persones en conflicte.
- Facilita la comunicació i preserva la relació.
- Té en compte els interessos i necessitats de totes les parts.
- Hi ha un major compliment dels acords.
- Evita la confrontació destructiva.
Es pot recórrer a la mediació en qualsevol moment. Al començament d’una disputa o quan aquesta ja fa temps que ha començat, fins i tot quan s’ha començat un procés judicial.
Les persones mediadores del CEMCAF són professionals de l’administració de finques formats en mediació i resolució de conflictes.
Els conciliadors del CEMCAF a més a més de les especialitzacions anteriorment mencionades, s’han format específicament en el procés de conciliació.
A Catalunya, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya habilita els mediadors que compleixen els requisits per a la pràctica de la mediació.
És un professional de l’administració de finques amb formació específica en resolució de conflictes que té per objectiu generar un clima favorable en què les parts es comuniquin d’una forma positiva, es respectin i es trobin en igualtat de condicions. D’aquesta manera, les parts poden treballar conjuntament per trobar per elles mateixes solucions justes, viables i duradores.
En cap cas el mediador o la mediadora pot oferir opcions de solució per a la resolució del cas, com és el cas dels jutges o els àrbitres.
És un professional de l’administració de finques amb formació específica en resolució de conflictes que és responsable de conduir el procés de conciliació i que després del procediment i la pràctica de prova, emet una proposta de solució no vinculant per a les parts, llevat que aquestes així ho decideixin de mutu acord.
I tant! Aquests processos no substitueixen l’assessorament legal. De fet, és molt habitual que en el transcurs de la mediació i/o conciliació hi participin d’altres professionals com ara tècnics especialistes, arquitectes, etc.
Cal recordar que en mediació, ni actuem com a administradors de finques ni assessorem legalment.
Aquests acords són legalment vinculants, i tenen els mateixos efectes que qualsevol altre contracte civil.
Per tal que siguin directament executables, cal que siguin homologats notarial o judicialment.
Al començament del procés la persona mediadora o conciliadora t’informarà dels costos del procés.
- Voluntarietat: Els participants escullen si volen o no participar, el moment en què comença el procés, quan el volen deixar i quin és el contingut dels acords.
- Confidencialitat: Tot el que es parla en les sessions i els documents que s’aporten són confidencials. La Llei de mediació prohibeix que allò que es parla durant el procés i els possibles documents i/o materials que s’han emprat puguin ser utilitzats davant un jutge. La persona mediadora mai podrà actuar com a testimoni.
- Empoderament: Les persones que participen en el procés poden prendre decisions que els afecten directament, aquests processos es fonamenten en el principi de què cadascú és responsable dels seus propis actes.
- Neutralitat: Les persones mediadores no estan a favor d’una part o altra. El seu rol consisteix en facilitar la comunicació entre les parts en conflicte per tal que aquestes decideixin per elles mateixes.
- Flexibilitat: El procés de mediació o conciliació s’adapta a les dinàmiques i a la realitat del cas concret.
Aquelles persones que vulguin sol·licitar una mediació o una conciliació poden fer-ho posant-se en contacte amb el CEMCAF al 934 510 202 o escrivint a: centredemediacio@cafbl.cat
CEMCAF
Formulari de contacte
Serveis Col·legials
Confecció i legalització de llibres d'actes
Crea i legalitza llibres d’actes personalitzats.