Comunicació
Actualitat
EL PUNT AVUI

El sector immobiliari interposa un recurs contra la modificació del pla dels barris de Gràcia de Barcelona

Compartir aquesta entrada

Els signants hi veuen una “limitació al dret de propietat” i creuen que ha de comportar una indemnització

  • Imatge de la plaça de la Vila de Gràcia, a Barcelona , amb la seu del districte al fons JUANMA RAMOS.

El sec­tor immo­bi­li­ari ha inter­po­sat un recurs con­tenciós admi­nis­tra­tiu con­tra la modi­fi­cació del Pla Gene­ral Metro­po­lità (MPGM) per a la millora urbanística i ambi­en­tal dels bar­ris de Gràcia de Bar­ce­lona, l’apro­vació defi­ni­tiva de la qual va es va publi­car el pas­sat 4 de març al Diari Ofi­cial de la Gene­ra­li­tat (DOGC). Sosté que l’esmen­tada modi­fi­cació pre­veu que les actu­a­ci­ons edi­fi­catòries d’habi­tat­ges plu­ri­fa­mi­li­ars en sòl urbà con­so­li­dat o de gran reha­bi­li­tació d’edi­fi­ca­ci­ons de més de 400 m2 hau­ran de des­ti­nar un mínim del 30% del sos­tre edi­fi­ca­ble a habi­tatge pro­te­git, fixant un sos­tre dife­rent res­pecte al que en el seu moment es va esta­blir per a la resta de la ciu­tat (600 m2) “sense jus­ti­fi­car el motiu d’aquesta diferència”.

Al docu­ment, sig­nat pel Col·legi d’Admi­nis­tra­dors de Fin­ques de Bar­ce­lona i Lleida, l’Asso­ci­ació de Pro­mo­tors i Cons­truc­tors d’Edi­fi­cis de Cata­lu­nya, la Cam­bra de la Pro­pi­e­tat Urbana de Bar­ce­lona i el Col·legi d’Agents de la Pro­pi­e­tat Immo­biliària de Bar­ce­lona i l’Asso­ci­ació d’Agents Immo­bi­li­a­ris de Cata­lu­nya, també remar­quen que la reserva en sòl urbà con­so­li­dat cons­ti­tu­eix una càrrega nova sobre la pro­pi­e­tat, ja que imposa un nou deure als pro­pi­e­ta­ris d’aquest sòl.

“Ens tro­bem doncs, davant una limi­tació al dret de pro­pi­e­tat, i per tant, ha de com­por­tar la cor­res­po­nent indem­nit­zació, tal com va esta­blir recent­ment el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal”, sos­te­nen. També subrat­llen que una qüestió molt impor­tant, que motiva el recurs, és el fet que l’estudi econòmic ela­bo­rat “no acla­reix la via­bi­li­tat real de la nova norma, ni tam­poc esta­bleix la sos­te­ni­bi­li­tat per a les finan­ces púbiques”.

Les enti­tats con­si­de­ren que les grans ten­si­ons que regis­tra avui l’accés a l’habi­tatge per a una gran part de les famílies, té per ori­gen “un greu dese­qui­li­bri entre una oferta molt reduïda res­pecte d’una demanda crei­xent”, així com l’absència de polítiques públi­ques ben dis­se­nya­des i dota­des econòmica­ment, així com d’una paràlisi de la gestió de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques amb els escas­sos recur­sos de què dis­po­sen.

Segons dades del Pla Ter­ri­to­rial Sec­to­rial d’Habi­tatge (PTSH), l’Àmbit Metro­po­lità de Bar­ce­lona té un poten­cial de reser­ves de sòl per cons­truir més de 73.000 habi­tat­ges pro­te­gits, dels quals 20.000 a la ciu­tat de Bar­ce­lona. “És impres­cin­di­ble mobi­lit­zar aques­tes reser­ves per incre­men­tar l’oferta d’habi­tatge asse­qui­ble”, asse­nya­len.

Així, con­si­de­ren que cal capa­ci­tat de gestió, coor­di­nació entre admi­nis­tra­ci­ons i recur­sos econòmics per dis­po­sar d’un “mer­cat esta­ble” que faci­liti l’accés a l’habi­tatge de les famílies, i no pas el “con­ti­nuat canvi de la regu­lació que afecta al sec­tor de l’habi­tatge”, ja que crea “inse­gu­re­tat jurídica, impos­si­bi­lita la pla­ni­fi­cació i pro­voca l’efecte con­trari”.

 

LLEGIR LA NOTÍCIA COMPLETA A “EL PUNT AVUI”: https://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2137120-el-sector-immobiliari-interposa-un-recurs-contra-la-modificacio-del-pla-dels-barris-de-gracia-de-barcelona.html

Si vols estar informat sobre el mon de l'Administració de Finques, et pots subscriure per rebre aquestes noticies

Aquí cal posar el formulari de newsletter

Més actualitat

El sector es mou i nosaltres t’ho expliquem
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Espais destacats

Lorem ipsum dolor sit amet

RSC

Lorem ipsum dolor sit amet

Borsa de treball

Busques feina?

Revista Consell

Consulta-la!
Desplaça cap amunt