Comunicació
Actualitat

Els Administradors de Finques demanen claredat en les subvencions per a reformes d’accessibilitat universal

Compartir aquesta entrada

Barcelona, 13 de febrer de 2025 

El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida aplaudeix l’aprovació de l’avantprojecte de reforma de la Llei de Dependència i de Discapacitat, però creu necessari que vingui acompanyada d’una dotació pressupostària per part de l’Estat

Davant l’anunci de l’aprovació de l’avantprojecte per a reformar les lleis de Dependència i de Discapacitat, el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida celebra aquesta notícia, molt oportuna i necessària. L’avantprojecte comportarà, en matèria d’habitatge, una modificació de la Llei de Propietat Horitzontal per tal d’obligar les administracions competents a oferir ajudes econòmiques per realitzar obres d’accessibilitat en edificis d’habitatges, com ascensors i rampes, i per a obligar també a la comunitat de propietaris de cada edifici a sol·licitar aquestes ajudes si alguna de les persones residents així ho sol·licita.

Aquest avantprojecte pot donar llum verda a realitzar obres en moltes finques amb barreres arquitectòniques per facilitar el dia a dia de les persones que hi viuen. No obstant, ens qüestionem com i qui oferirà el finançament per realitzar aquestes reformes. Parlem d’obres, en el cas de la instal·lació d’un ascensor, que poden oscil·lar entre els 70.000 i 100.000 €. Una inversió costosa que requerirà d’una burocràcia clara i fàcil a l’hora de poder demanar aquestes ajudes econòmiques. I considerem que aquests recursos han de provenir d’una dotació pressupostària per part de l’Estat, sense que tot el pes recaigui en les administracions competents de cada autonomia.

Per altra banda, no s’ha d’oblidar la discrepància que pot existir entre els veïns per arribar a un acord per realitzar obres d’accessibilitat. Per això, la figura de l’Administrador de Finques col·legiat és essencial, atès que una de les seves tasques consisteix en trobar la fórmula, aplicant la llei, que millor beneficiï a l’avinença entre els veïns i la viabilitat d’aquestes obres.

Més del 50% de persones viuen sense ascensor a Barcelona

És important recalcar que les barreres arquitectòniques a les comunitats de propietaris són un gran problema, especialment per a la gent gran i per a aquelles persones amb discapacitat o mobilitat reduïda. De fet, un de cada tres majors de 75 anys tenen dificultats per accedir des del carrer al seu habitatge, ja sigui perquè no hi ha ascensor o bé, perquè es troben amb l’impediment de les escales.

I si anem més al detall, concretament a Barcelona hi ha entre 15.000 i 17.000 edificis de 4 plantes o més sense ascensor. En termes de població, això representa entre 780.000 i 884.000 persones. Això vol dir que entre el 45% i el 52% dels habitants de Barcelona, una de les ciutats més denses del món, viuen en edificis de 4 plantes o més sense ascensor.

Tenint en compte la transformació de la societat amb l’envelliment poblacional, això és un gran problema, sobretot als barris més antics que és on més elevada és la taxa d’edificis sense ascensor, un servei que considerem bàsic.

Des del Col·legi, defensem l’accessibilitat universal i lluitem per erradicar les barreres arquitectòniques a les comunitats de propietaris. És un tema que ens preocupa molt, ja que els Administradors de Finques col·legiats som professionals que ens encarreguem de tenir cura dels habitatges i de les persones que viuen en ells. Com a professionals acompanyem les comunitats de propietaris en la sostenibilitat econòmica tant pel manteniment dels elements comuns com per la que caldrà al llarg dels anys com és l’adequació per a l’accessibilitat de persones amb dificultats de mobilitat.

Si vols estar informat sobre el mon de l'Administració de Finques, et pots subscriure per rebre aquestes noticies

Aquí cal posar el formulari de newsletter

Més actualitat

El sector es mou i nosaltres t’ho expliquem
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Espais destacats

Lorem ipsum dolor sit amet

RSC

Lorem ipsum dolor sit amet

Borsa de treball

Busques feina?

Revista Consell

Consulta-la!
Desplaça cap amunt