
Lucía Salas, Directora Departament AAFF de Factorenergia
La sostenibilitat energètica és un dels pilars clau en la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient. En aquest context, la seva aplicació a les comunitats de propietaris representa una oportunitat real i concreta per contribuir a la transició energètica cap a models més nets, eficients i sostenibles, donada la seva estructura col·lectiva i el seu potencial de consum col·lectiu.
L’autoconsum fotovoltaic compartit
Una de les principals estratègies per arribar a un futur més sostenible és el foment de l’autoconsum fotovoltaic compartit. Gràcies als avenços en la regulació i tecnologia, avui és possible que una comunitat de propietaris instal·li plaques solars a la teulada de l’edifici i comparteixi l’energia produïda entre els diferents habitatges. Aquesta energia, neta i renovable, redueix la dependència de fonts fòssils i permet un estalvi econòmic en la factura de la llum.
A més de l’estalvi, l’autoconsum compartit aporta un avantatge clau: la independència i la seguretat energètica. Al generar la seva pròpia energia, les comunitats augmenten la seva autonomia davant les fluctuacions de preu del mercat energètic. Aquesta independència proporciona una major estabilitat i previsió en l’accés a l’energia, protegint els veïns de pujades inesperades en el cost de l’electricitat, una cosa cada vegada més freqüent en el context energètic actual.

El sistema Blockchain
Com a complement a tots els avantatges de l’autoconsum, entra en joc la digitalització del consum energètic. Actualment les comunitats de propietaris, amb sistemes de mesurament intel·ligents, permeten monitoritzar el consum i l’ús de l’energia de cadascun dels participants i així detectar ineficiències o hàbits que puguin corregir-se. Un dels sistemes més innovadors que permeten un control total de la producció solar en instal·lacions col·lectives, és el sistema Blockchain, que permet una anàlisi de la producció, els excedents i el consum de cadascun dels participants.
Més enllà de l’impacte ambiental i l’estalvi econòmic, aquest tipus de transformacions reforcen el valor de l’immoble, el modernitzen i el preparen per a un futur on l’eficiència energètica serà cada cop més exigida per la normativa i valorada tant per propietaris com per llogaters.
En definitiva, les comunitats de propietaris no només poden ser beneficiàries de la transició energètica, sinó també agents actius de canvi. A través de mesures concretes —com l’autoconsum solar, la rehabilitació, la digitalització o la participació col·lectiva—, poden contribuir de forma directa a un sistema energètic més sostenible, just i robust.